کتاب: خدا، پرسش‌ها و پاسخ‌های دینی

بسم الله الرحمن الرحیم

در سال ۱۳۷۹ پس از جمع‌آوری مهمترین سوالات دانش‌آموزان، تالیف مجموعه‌ای را با عنوان کلی «پرسش‌ها و پاسخ‌های دینی» (آفتاب اندیشه) آغاز کردم که جلد اول آن با عنوان «خدا» مدتی بود نایاب شده بود وبه خاطر مشکلاتی در انتشارات، تجدید چاپ آن امکان‌پذیر نبود. ابتدا قصد داشتم با افزودن و ارتقای برخی بحث‌ها به اصلاح آن اقدام کنم اما چون مدتی گذشت و کثرت اشتغالات مانع شد فعلا فایل PDF کتاب به صورت فشرده در اینجا در اختیار علاقمندان قرار می‌گیرد.

فایل کتاب خدا

بازدیدها: ۱۳۸۰

6 Replies to “کتاب: خدا، پرسش‌ها و پاسخ‌های دینی”

  1. سلام علیکم
    جناب سوزنچی، بنده این کتاب رو خوندم و تشکر میکنم از شما که چنین کتابی نوشتید. یه مطلبی که برای من قابل هضم نیست، مربوط میشه به بخش معرفت شناسی. این سوال که “آیا خداوند قابل شناخت است؟ اگر بله از چه طریقی؟” من معتقدم که خداوند قابل شناخت است، اما نه از طریق عقل. عقل به دلیل محدودیت هایی که داره، نمیتونه پا از یک سری از چارچوب های خودش فراتر بذاره. ما چه دلیلی داریم که اصول منطقی خودمون رو در مورد جهان ماورای طبیعت به کار ببندیم؟ این اصول منطقی با تجربه ورزی بیشتر بشر و همزیستی با طبیعت به مرور زمان و در طول تاریخ به تدریج برای بشر به دست آمده. یعنی این اصول عقلانی از معاشرت بشر با همین جهان به دست آمده؛ چگونه ما میتوانیم این اصول را به صورت قطعی در مورد جهانی دیگر به کار ببندیم؟ ما اصلا به صورت عقلانی نمیتوانیم جهانی غیرمکانمند و غیرزمانمند را درک کنیم؛ پس چگونه با چنین قطعیتی مسائلی از قبیل علیت و وجوب و قدم را نسبت میدهیم و در مورد آن حکم میدهیم؟ به نظر بنده، خداوند فقط از طریق عقل، نه قابل اثبات است و نه قابل انکار. عقل در این باب ساکته. ما ناگزیریم در این راه از امکانات دیگری استفاده کنیم از قبیل شهودهای عرفانی، درون کاوی، رجوع به احادیث و …
    با تشکر

    • سلام عليكم
      وقتي می‌گوییم «عقل» یعنی قوای شناختی بشر.
      اگر منظور شما این است که هرچه خدا را توصیف کنیم خداوند فوق آن چیزی است که در ذهن ما آمده مطلب کاملا درست است.
      اما شناخت عقلی یک چیز منحصر در قرار دادن او در یک صورت ذهنی نیست. مثال ساده بزنم: همین امور غیرزمانمند و غیرمکانمند. آیا عقل نمی تواند آنها را بشناسد؟ می شناسد اما به نحوی خاص. مثلا ۲+۲ = 4 آیا یک واقعیت زمانمند و مکانمند است؟ آیا صورت ذهنی ای از عدد ۲ (نه ۲تا گردو) دارید؟
      یکی از مدلهای شناسایی خیلی مهم استفاده از معقولات ثانی فلسفی است. مثلا مفهوم «وجو» را می یابد و مفهوم «ضرورت» را می‌یابد (که هر دو غیرزمانمند و غیرمکانمندند) بعد با ترکیب اینها به مفهوم «واجب الوجود» نی‌رسد. الان از مفهوم واجب الوجود، یک تصویر ذهنی معین (شبیه تصویر مثلا انسان) ندارد اما واقعا می فهمد که چه می گوید.
      بنده در اینکه به احادیث مراجعه کنیم ۱۰۰درصد با شما موافقم. فقط این نکته که شهید مطهری در مقدمه ج۵ اصول فلسفه مطرح کرده را یادآوری می کنم. وقتی سراغ احادیث رفتیم، قرار است آنها را بفهمیم یا نفهمیم؟ اگر قرار است بفهمیم، باید عقل را تعطیل کنیم و با چیزی غیر از عقلمان حدیث را بفهمیم؟ یا ما برای فهم حدیث چیزی جز عقل نداریم.

    • سلام علیکم
      بنده هم پیگیر تجدید چاپش هستم
      علت اینکه این جلد را گذاشتم این بود که قطعی گفتند دیگر چاپ نمی شود. اما الان سه جلد اول را بازبینی کردم و حدود یک سال است برای چاپ داده ام.
      شاید تماسهای مشتریان اثری بگذارد که تسریع کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*